ESPRESSO – kwintesencja kawy

Kawa świeżo palona, odpowiednią metodą, z małej palarni, wiemy, że zdrowa, wiemy ile smaków i aromatów w niej się znajduje, ale jak ją zaparzyć?

Może espresso?

Espresso to nazwa napoju kawowego oraz sposobu przygotowania kawy w ekspresie ciśnieniowym w którym drobno zmielone ziarna zaparzane są pod odpowiednim ciśnieniem (8,5-9,5 bara) wodą o odpowiedniej temperaturze (91-96 st C). Nazwa pochodzi z języka włoskiego i oznacza „kawa wyciskana, wytłaczana”. Prawidłowe espresso ma gęstą konsystencję oraz orzechową, brązową piankę na wierzchu, która nazywa się crema.

Serwowane jest w małej filiżance np. 70 ml, a samego naparu jest tylko 25-35 ml. Bardzo często razem z espresso serwowany jest kieliszek wody, która służy do przepłukania kubków smakowych przed wypiciem naparu. Kawa w takiej postaci, jest bardzo aromatyczna i esencjonalna dlatego warto do espresso stosować ziarna najlepszej jakości świeżo palone w małych palarniach kawy, gdzie oprócz gwarancji świeżości mamy również pewność, że jakość ziaren jest najlepsza.

Kawa świeżo palona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *